Siirry pääsisältöön

5. vierailu - Keudaattori (ent. Tukisolu)

Aihe: Keudan tukisoluopetus / Keudaattori
Tukisolun osallistujien lukumäärä: Päivittäin 5-20 opiskelijaa
Ajankohta: Havainnointia on tapahtunut vuoden 2016-2017 aikana,  nyt uudella nimikkeellä Keudaattori tämän syksyn ajan
Paikka: Keuda Wärtsilänkatu 7

Olen tehnyt yhteistyötä oppilaitoksen tukisolun kanssa jo reilun vuoden ajan. Olen seurannut Keudaattorin (ent. tukisolu) toimintaa aktiivisesti ja tehnyt yhteistyötä opettaja K. Lemolan kanssa. Olen ohjannut opiskelijoita työskentelemään tukisolussa erilaisissa tilanteissa.

Milloin opiskelijan kannattaa mennä tukisoluun?

  • Jos opiskelijalla on tarve nopeuttaa opintoja
  • Jos opiskelijalla on kursseja rästissä
  • Jos opiskelija tarvitsee tukea / erityistä tukea
  • Jos opiskelijalla on hyppytunti ja lukujärjestys halutaan saada yhtäläiseksi
  • Jos opiskelija haluaa työskennellä pienryhmän kaltaisessa ympäristössä
  • Jos opiskelijalla on huono päivä
  • Meno käy villiksi omassa luokkaympäristössä ja opiskelija viedään tukisoluun rauhoittumaan, jotta opiskelija pystyy keskittymään opintoihin
Syitä on monia! 

Tukisoluopetus on järjestetty siten, että

  1. Opettaja / vastuuohjaaja ohjaa opiskelijan tukisoluopetukseen
  2. Tukisoluluokassa on paikalla useita opiskelijoita (usein 5-20 per päivä) tekemässä kukin heille annettuja tehtäviä
  3. Opettaja on paikalla vastaanottamassa uudet opiskelijat ja jatkaa työskentelyä opiskelijoiden kanssa
  4. Jokaisen opiskelijan tiedot kirjataan ylös ja samalla suunnitellaan, mitä opintoja opiskelija tulee tekemään
  5. Opiskelija voi sen jälkeen aloittaa hänelle suunnattujen tehtävien teon ohjattuna tai itsenäisesti.
Keudaattorille on varattu tila (luokka), josta löytyy oppikirjoja. Opettaja on tehnyt yto-opettajien kanssa myös yhteistyötä ja hän on saanut valmiita paketteja, joita tarjota opiskelijoille esimerkiksi kemian, fysiikan, ruotsin, englannin ja matematiikan kursseille. Jos opiskelija on ahkera, on kuulemma mahdollista suorittaa ammattikoulun kemian kurssi pois ihan muutamassakin päivässä.

Tukisolussa on aina ollut rauhallinen ja vastaanottavainen tunnelma. Opiskelijat saavat sijoittua siellä vapaasti oman mielensä mukaan. Luokassa on myös muutama tietokone, jolla voi tehdä Moodle-kursseja.

Keudaattorin haasteita voisi olla se, että opettajan täytyy pystyä ohjaamaan jokaisessa aineessa ainakin jonkin verran. Aineita on kuitenkin laajalti äidinkielestä, matematiikkaan ja yhteiskuntataitoihin. Opettajalla tulee siis olla perusteet hallussa hieman jokaisesta aineesta. Ja jos ei ole, yto-opettajia voi pyytää avuksi. Usein opiskelijat kuitenkin suorittavat tuttuja kursseja, ja koska kokeilua on nyt kestänyt jo yli vuoden, alkaa työ muuttua tutummaksi varmasti opettajallekin.

Tukea tarjotaan kaikkiin pakollisiin yhteistiin tutkinnon osiin (paitsi liikunta jne.). Ammatillisiin tukea on mahdollista saada, jos siitä sovitaan yhdessä alan opettajan kanssa. Esimerkiksi mediapuolella on ollut mahdollista työskennellä tukisolussa, kun vastuuohjaaja on käynyt opettajan ja opiskelijan kanssa työtehtävät läpi ennen aloitusta ja osasto pystyy tarjoamaan tarvittavat työkalut. Mediapuolella se on helppoa, koska työskentelemme tietokoneilla.

Yhteenveto:


Tukisolu / Keudaattori on lähtenyt niin hyvin käyntiin, että sitä halutaan laajentaa muihinkin toimipisteisiin. Niinpä Keudaattori on auki kyseisessä toimipisteessä vain kaksi kertaa viikossa. Tämä on hieman tuonut hankaluuksia opiskelijoita ajatellen, sillä ennen heillä oli aina paikka minne mennä, mutta nyt sellainen paikka on olemassa vain kaksi kertaa viikossa.

Tukisolu perustuu mielestäni seuraavaan toimintaan: Koska tila on pieni, on opettajalla kyky olla läsnä opetustilanteessa / ohjaustilanteessa. Hän ehtii kuunnella ja ottaa huomioon opiskelijan. Opiskelijan henkilökohtainen polku suunnitellaan Keudaattorissa, eli toiminta on suunnitelmallista ja oman polun mukaan edetään kohti tavoitteita.

Pedagoginen näkökulma

Keudaattorissa mahdollistetaan:


  • verkko-opiskelu
  • yksilöllisten tarpeiden huomioiminen, kuten erilaiset oppimistyylit ja opiskelijoiden muu tarvittu tuki
  • yksilöllisen ohjaamisen maksimointi
  • uudenlainen opiskelumuoto 
  • suunnitelmallinen opintopolku ja sen toteutuminen
  • opintojen eteneminen
  • keskeyttämisten väheneminen
  • valmistuminen ammattiin

Tukisolussa saavat tukea kaikki opiskelijat, eikä tukea ole rajoitettu vain erityistä tukea tarvitseville.
Alla oleva teksti on opettaja K. Lemolan yhteenveto kahden vuoden tukisolukokeilun tuloksista vuoden jälkeen. Alla olevaa viestiä on tiivistetty julkaisijan toimesta.

Tukisoluopetus aloitettiin Keuda Wärtsilänkadun toimipisteessä vuoden 2016 elokuussa. Ideana oli lähteä kehittämään opetukseen tukimuotoa, jossa jokaiselle opiskelijalle tarjotaan jokaisessa opintojen vaiheessa tukea opintojen edistymiseksi. Mitään strategiaa ei luotu paperille vaan laitettiin kädet saveen ja ruvettiin hommiin. Tavoite oli ja on, että jokaista opiskelijaa tuetaan ja autetaan etteivät opinnot keskeytyisi. Tavoite on vaatinut valtavasti uudenlaiseen toimintakulttuuriin sopeutumista. Paljon on toki vielä oppimista.

Opiskelijat ja henkilökunta ovat löytäneet tukisolun hienosti. Aloitimme ensimmäisessä jaksossa ajatuksella, että kävijöitä on ehkä muutamia kymmeniä vuoden aikana. Ensimmäisessä jaksossa kävijöitä oli yli 50, ja nousua on tapahtunut aina neljännen jakson loppuun asti, jolloin (19.5.2010) yhdessä jaksossa kävijöitä oli 121. Yhden päivän aikana on opiskeltu parhaimmillaan yli 30:tä eri oppiainetta. Kaikki viikonpäivät ovat olleet lähes yhtä suosittuja. Hojks-opiskelijoita kaikista tukisoluopiskelijoista on n. 1/3.

Opinnot etenevät tukisolussa erinomaisesti. Työilmapiiri on pysynyt koko vuoden leppoisan ahkerana ja tulosta on tullut. Koska teemme jatkuvasti yhteistyötä solujen ja yto-opettajien kanssa niin osaamispisteiden laskemisessa olemme yrittäneet olla varovaisia. Emme halua omia osaamispisteitä tukisolun piikkiin, koska emme niitä täällä yksin ohjaile. Erityisesti ammatillisten opintojen ospit on erittäin vaikeaa arvioida.

Ensimmäisen jakson aikana opiskelijat saivat valmiiksi tukisolussa 105 osaamispistettä (noin 50 opiskelijaa). Toisen jakson aikana tukisolussa saatiin valmiiksi 182 osaamispistettä. Arvio oli keväällä, että vuositasolla osaamispistemäärä on noin 700.

Pääosin opiskelijat ohjataan tukisoluun. Ohjaajana ovat olleet opettajat, vastuuohjaajat, opinto-ohjaajat, terveydenhoitaja ja kuraattori. Paikalle on saanut tulla arkisin klo 8-14 (pe 8-12). Nyt kun toiminta on jo tullut tutuksi, niin osa opiskelijoista hakeutuu itsekin tukisoluun. Tukisoluopetuksesta kuitenkin aina sovitaan ryhmänohjaajan (vastuuohjaajan) tai ko. opettajan kanssa. Opintojen arvioinnista vastaa aina vastuuopettaja.

Arkiseen työhön tukisolussa kuuluu paljon yksilöllistä tukea ja ohjausta, opintojen suunnittelua ja opiskelijan arjen haasteiden kohtaamista. Pääsääntöisesti tukisolussa on ollut yksi tukisoluopettaja. 

Meitä on käyty paljon katselemassa ja ihastelemassa. Eri oppilaitosvierailijat ovat olleet meistä innostuneita ja vähän kateellisia, eikä syyttä. Me kaikki Wärtsilänkadulla olemme onnistuneet luomaan matalan kynnyksen tukikohdan talon sisälle jo tosi lyhyessä ajassa. Moni on ihmetellyt miten yhteistyö on toiminut eri ammattialojen opiskelijoiden ja opettajien kesken ja vastaus on ollut "HYVIN!".

Kaikki mahdollistui sillä, että saatiin paikka, aika ja opettaja sekä yhteistyötä koko henkilökunnan kesken. Palautteista yleisin sekä opiskelijoilta että henkilökunnalta on ollut se, että on hienoa, kun talossa on joka päivä paikka, jonne voi tulla tekemään mitä tahansa opintoja eteenpäin.

Omien polkujen rakentamiseen tukisolu on ollut loistava mahdollisuus rakentaa esimerkiksi yto-opinnot kulkemaan rinnakkain työssäoppimisen kanssa tai jos työssäoppimispaikka ei ole heti löytynyt niin on ollut mahdollista suorittaa joutuisammin muita opintoja eteenpäin. Tukisolussa on opiskellut kaikkien alojen opiskelijoita. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

2. vierailu / Stadin ammattiopisto

2.2 Opetuksen ja ohjaamisen havainnointi eri toimintaympäristöissä 2. Vierailu Stadin ammattiopistossa 14.11.2017 / Toisen asteen oppilaitoksen toiminta Ajankohta: 14.11.2017 klo 13.00-16.00 Oppilaitos: Stadin ammattiopisto, Meritalo / Parturi- kampaamo ja kosmetologit sekä S2. Opettaja : J.H. Iltapäivän kulku: Pääsimme tutustumaan aikuisille maahanmuuttajille tarjottavaan S2-koulutukseen, jonka tavoitteena on antaa valmiudet työskennellä suomen kielellä. Koulutukseen valitut opiskelijat olivat jo ennestään suuntautuneet parturi/kampaamoalalle ja heillä on tavoitteena työllistyä tai jatkaa opintoja valmistavan koulutuksen jälkeen. Opiskelijalla on siis mahdollisuus päästä opiskelemaan näyttötutkintoa valmistavan koulutuksen jälkeen. Pääsimme myös näkemään perustutkinto-opiskelijoiden arkea, kun he olivat opiskelemassa työsalissa. Opetuskampaamossa nuoret perustutkinto-opiskelijat harjoittelevat taitojen kartuttamista tekemällä aitoja asiakastöitä. Samassa toimipist...

Lähipäivien ennakkotehtävät: Arviointi, tutkiva- ja kehittävä työote, henkilökohtaistaminen (luonnos)

1. Mitä tarkoittavat henkilökohtaistaminen, osaamisperustaisuus (-perusteisuus) sekä tutkiva ja kehittävä työote? Tarkastele termejä opiskelijan näkökulmasta (toisen asteen ammatillinen koulutus). Henkilökohtaistaminen opiskelijan näkökulmasta  (toinen aste)  tapahtuu siten, että opiskelija:  Hakee jatkuvalla tai yhteishaulla koulutukseen Hänelle tulee päätös opiskelijaksi valinnasta Osaaminen tunnistetaan ja tunnustetaan (henkilökohtaistamisen prosessi). Selvitetään myös erityisen tuen tarve. Hänet kutsutaan vastuuohjaajan haastatteluun heti opintojen alussa. Yhdessä vastuuohjaajan kanssa opiskelijalle suunnitellaan henkilökohtainen opiskelupolku, jota täydennetään opintojen aikana. Opiskelijalle luodaan yksilöllinen opintopolku ja opiskelija hankkii osaamista. Opiskelija voi halutessaan muokata opintopolkua, lähteä työssäoppimaan pidemmäksi aikaa tai ottaa muiden ryhmien kursseja omaan lukujärjestykseen, esim. jos yto-aineet olisi hyväksiluettu. Tällö...